Back to Top

Aktiivinen Kärnä

Nykyisistä kansanedustajista Kärnä on ainoa, joka on ylittänyt sähköisen uutiskynnykseni. Maailmasta on tullut hassu. Sosiaalisessa mediassa on nykyään lähestulkoon oikeus raivota esimerkiksi toisen ihmisen ulkonäöstä tai mielipiteistä, vaikka ei häntä henkilökohtaisesti tunnekaan. Kirjoitustani saa lukea kukin miten itse tykkää.

Eli aihe on ollut mielessä jo kuukausia. Varsinainen lähtölaukaus kirjoitukselleni tuli tietysti Kärnältä itseltään. Mennäänkö munalla Eurooppaan? Näin kuuluu otsikko Kärnän vieraskolumnissa Maaseudun Tulevaisuudessa. Muistellaan ensin vanhoja pankkiasioita.

Muutama vuosi sitten tanskalaisella pankilla oli verkkopankin kanssa pahoja ongelmia. Viereisen palstan päätoimittaja Matti Pulkkinen kehui kilpailevan suomalaisen pankin edustajaa siitä, että toisen vahingolla ei reposteltu. Liipaisinherkkä Kärnä ei sen sijana kainostele. Hollantilaisissa kananmunissa on pahoja ongelmia ja asia pitää tietysti hoitaa. Suomalaista ruokaa kannattaa kehua pitkäjänteisesti ja omista myönteisistä lähtökohdista. Kärnä moittii myös arvostamaani tohtori Juhana Vartiaista.

Herkkyys mielipiteiden laukomiseen Kärnällä saattaa olla ensimmäisen ammatin peruja. Hän nimittäin on upseeri. Siinä työssä ammutaan taivaalle toisten ansaitsemia verorahoja. Kolumnissaan hän kunnioitettavan rehellisesti muistelee, että meinasi alkaa yrittäjäksi. Idea kyllä oli lennokas, mutta oma uskallus ei riittänyt. Hän päätyi sitten sotilashommien jälkeen vähitellen kunnanjohtajaksi. Se on helpompaa niissä kunnissa, joissa on käytännössä yksipuoluejärjestelmä. Vähän vastaavasti kuten kunnissa, niin eduskunta jakaa muiden tienaamia rahoja.

Tulevaisuudessa on mukava lukea Kärnän muistelmat. Nimittäin hän on Väyrysen varamies. Kuvainnollisesti Kärnä on löysässä poliittisessa hirressä. Pyövelinä kahvassa on siis kiinni itse Paavo. Sen arvaamattomampaa on vaikea kuvitella.

Kärnän kotisivut eivät todellakaan ole tavalliset. Analyysi voidaan aloittaa vaikka nimestä. On kuulemma Lapin tehokkain virkamies. Melkein tulee huijaus mieleen. Jos joku asia kuulostaa liian hyvälle ollakseen totta, niin kannattaa olla varovainen.

Tavallaan itse enemmän kuin arvostan terävää ajattelua. Suomalaisessa mentaliteetissa se todennäköisesti herättää kansanedustajakollegoissa suurta ärtymystä. Tarvitaan paljon vuosia, että nähdään todellinen poliittinen painoarvo. Ehdotan siis tietynlaista rauhoittumista. Maltti on valttia.
Pelkkä ideointi ei riitä. Politiikka on väittelyä. Toivottavasti joskus toteutuu ehdottamani eduskunnan valiokuntien kokousten julkistaminen radiolähetyksin. Pelkkä nauhoitus riittää aluksi. Se on toteutukseltaan ja kuuntelultaan helppoa tekniikkaa.

Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.