Back to Top

Ollin oppivuodet

Otsikon sanat ovat jostain tuttuja. Yhtään tarkempaa merkitystä en osaa sanoa ilman taustatietoja. Onneksi tiedon lähteet ovat tänä päivänä hyvin lähellä. Anni Swan on julkaissut sillä nimellä nuortenkirjan vuonna 1919. Seuraavana vuonna on puolestaan tehty samalla nimellä kirjaa mukaileva suomalainen mykkäelokuva. Melko vanha aihe on siis kyseessä ja toivottavasti joku innostuu perehtymään siihen syvällisemmin.

Seuraavaksi ajattelin vähän kehua. Demokratiaan kuuluu myös se, että moititaan toisten kehumista. Julkisuus on täynnä poliittista kuohuntaa ja oman edun tavoittelua. Yksi tapahtuma on poikkeuksena todella jäänyt mieleeni. Alpo Rusia alettiin syyttää vakoojaksi vuonna 2002. Väitetyt teot olivat tapahtuneet huomattavasti aiemmin. Kyse oli entisen Itä-Saksan tiedustelupalvelun Stasin mahdollisista tietolähteistä Suomessa.

Sillä kertaa Olli Rehn jätti eduskuntavaalit väliin ja puolusti ystäväänsä. Joku siis todella laittaa itsensä likoon ja vielä tekee uhrauksia! Sen jälkeen Ollin ura on ollut sangen nousujohteista. Rusi periaatteessa todettiin syyttömäksi. Käytännössä rangaistus varmaan jatkuu ja jatkuu. Hän kirjoittaa paljon, myös omista ikävistä kokemuksistaan. Siinä on oiva kirjailijavieras sivistystä hehkuviin illanviettoihin.

Tiitisen lista kassakaappeineen on yhä olemassa. Eli todellinen jälkipyykki Suomen historiassa on pesemättä. Ruotsissa on löydetty oikein tunnustuksen kera oikea pitkäaikainen vakooja. Sen jälkeen voidaan mennä eteenpäin. Suomen tapauksessa vielä KGB:tä voi syystä epäillä paljon isommaksi toimijaksi. Missä on sen jälkipyykki?

Olli menestyi vuoden 1991 eduskuntavaaleissa. Osin siinä auttoi puolueen valtakunnallinen hyvä menestys. Sen jälkeen demokratiaan perustuva menestys oli vaatimattomampaa. Hän taisi oman puolueensa änkyröille olla liian liberaali.

Onnenpotku uralla oli pääsy Erkki Liikasen tilalle suoraan komissaariksi. Eikä siinä vielä kaikki. Lyhyttä ensimmäistä pestiä seurasi peräti kaksi kokonaista kautta komissaarina. Sitkeille ihmisille kaikki on mahdollista. Ei nyt aivan poissuljettua ole, etteikö Stubb voisi päästä pitkään komissaariputkeen.

Komissaariuksien välissä Ollilla oli menestystä europarlamenttivaaleissa. Samoin EU-uran jälkeen eduskuntavaalit olivat pelkkä muodollisuus ja suoraan ministeriksi. Miinuksena oli vain se, kun hän joutui näyttelemään vakavaa, kun Talvivaaralle oli löytynyt joku ulkomainen lilliputti pelastajaksi. Siinä missä Olli meni Liikasen tilalle komissioon, niin sama toistui kotoisessa Suomen Pankissa. Ei voi vetää suoraa johtopäätöstä toimivaan punamultaan, mutta piirit näyttävät pieniltä. Suomen Pankissa on perinteisesti pätevöidytty presidentiksi.

Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.