Back to Top

Vuosi vaaleihin

Seuraavien kuntavaalien ajankohdalla on soudettu ja huovattu. Perinteiset lokavaalit jäävät nyt varmuudella historiaan. Vuoden 2017 alkuvuoden mainontaa on ollut hankala suunnitella, koska välillä jo puoluesihteerit ehtivät sopia, että lokakuu pysyy ja tuo mukanaan myös maakuntavaalit.

Tiedä sitten kuinka luotettava sylttytehdas tuo neuvotteluporukka on, mutta nyt siis maakuntavaalit pidetään samaan aikaan kuin presidentinvaalien ensimmäinen kierros tammikuussa 2018. Suomessa tehtäneen silloin historiaa, koska lopputulema voi tulla kerralla selväksi. Soinin poissaolo jo osaltaan petaa asiaa.

Maakuntavaaleista saa vielä yhden sivujuonteen. Se toimii useimmille puoluesihteereille perusteena korottaa puoluetukea. Median kuuluu nostaa tämä manööveri erittäin terävän tikun nokkaan ja ampua alas. Tällä menolla julkisen sektorin menot eivät koskaan tule laskemaan siedettävälle tasolle.

Kummelivitseissä tyhmä artisti oli maksajana. Yhteiskunnassa sama osa lankeaa veronmaksajalle. Hän ei pääse eroon kohtaloaan. Yksi erikoinen meno oli tämän aviisin ilmoituksissa viikko sitten. Kaupunki hakee omille puilleen lupaa niiden kaatamiseen. Melkein sanan maisematyölupa voi luokitella sivistyssanaksi. Kohteita on peräti seitsemän kappaletta. Pienessä mittakaavassa menot ovat paljon tuloja suuremmat. Artisti maksaa ja rahaa sekä paperia kuluu edestakaisessa byrokratiassa.

Tänään vielä ehtii asiasta antaa huomautuksensa. Toivottavasti kukaan ei ole yllytyshullu, vaan lähtee mieluummin mukaan seuraaviin vaaleihin vaikuttamaan asioihin. Ennen vanhaan edellä mainitut seitsemän puuta olisi voinut huutokaupata eniten tarjoavalle, joka omatoimisen kaatamisen lisäksi myös vie roskat mennessään. Tänä päivänä samaan suoritukseen tarvitaan monta silmäparia. Jos lapiolla ei kerran tehdä mitään, niin ketjulla varustettu varsi on parempi kuin tavallinen. Silloin ei ainakaan nojaaminen onnistu.

Kunnallista päättämistä sitovat monet valtakunnalliset rajoitteet. Se voi tietysti aluksi turhauttaa. Virkakoneisto pelaa aina varman päälle. Ihmisten osallistumista päätöksentekoon tarvitaan kaikilla tasoilla. Sanalla poliitikko on turhan huono kaiku.

Jos ja kun törmäät outoihin lakeihin, niin sitten täytyy olla yhteyksissä oman maakunnan kansanedustajiin. He kuuntelevat mielellään asiallisia ehdotuksia ja samalla tietysti toivovat uutta verta tukiryhmiinsä.

Ei ole niin pientä omakohtaista yhteiskunnallista asiaa, etteikö se olisi hyvä peruste uudelle harrastukselle nimeltä politiikka. Määritelmällisesti aivan kaikki eivät mahdu kirkkaimpiin parrasvaloihin. Tässä on haastetta itse kullekin poliittiselle perheelle, että jokaisen aktiivin ääni tulee kuulluksi.

Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.