Back to Top

Poliitikko vuotaa

Keskellä Antti Rinteen hallitusneuvotteluita tapahtui enemmän tai vähemmän perinteinen mediatemppu. Keskeneräinen hallitusohjelma vuodettiin julkisuuteen. Moinen manööveri ansaitsee osakseen reipasta kritiikkiä.

Ensinnä voidaan moittia yleistä luottamuksen pettämistä. Koko Suomen tasolla on aika kummallista, että asia painetaan villaisella. Kyseessä lienee niin sanottu maan tapa. Toisekseen poliitikon vuotaminen tapahtui vain yhteen tiettyyn tiedotusvälineeseen. Mikäli asialla on suuri yhteiskunnallinen merkitys, niin sitten jakelulista on paljon laajempi.

Yhteiskunnallinen merkitys on valitettavasti tällä kohdin hurskastelua. Sitä nimittäin ei ole. Merkitystä on todennäköisesti vain yhden yksittäisen poliitikon uran kannalta. Useimmat poliitikot ajattelevat seuraavia vaaleja. Hyvä vaalimenestys edellyttää säännöllistä ja mielellään positiivista julkisuutta vaalien välillä. Medianäkyvyyttä saa parhaiten omaamalla luottamuksellisen suhteen toimittajaan. Vastapalvelukseksi vuodetusta hallitusohjelmasta median pitää tehdä poliitikosta muutamia juttuja.

Asiallisen poliitikon soisi menestyvän omilla ansioillaan. Vaatekaappia toki saa esitellä, jos siltä tuntuu. Asia jää sitten äänestäjien harkittavaksi. Pääministeri ei vaikuttanut asian tiimoilta erityisen vihaiselta. Ilmeisesti se on ilmiselvää, että poliittiset mitättömyydet tekevät epätoivoisia tekoja. Todellisen salaliittoteorian mukaan vuotaja on pääministeri itse. Kaikki on mahdollista.

Suomessa päivystävät ammattivalittajat tekevät kanteluita median perusteella vähän aiheesta kuin aiheesta. Näin erityisesti, jos kohteen puoluekanta ei satu miellyttämään. Lillukanvarren koolla ei ole mitään merkitystä. Vuodettu hallitusohjelma vaikuttaa esimerkiksi polttonesteiden hintoihin. Niitä valmistavat muun muassa pörssiyritykset. Merkittävä tieto voi vaikuttaa osakkeen arvoon. Jos on sisäpiirin tietoa, niin sen käyttäminen on kiellettyä. Nyt kannattaa vedota arvopaperimarkkinalakiin ja vaatia lähdesuojan purkua.

Journalismin lähdesuoja on tärkeä oikeus yhteiskunnan kannalta. Huonoja virkamiehiä ja erityisesti epäilyttäviä poliiseja pitää voida käsitellä julkisuudessa ilman pelkoa seuraamuksista. Jopa hassua puoluejohtajaa voi saman puolueen toimija kritisoida nimettömästi, jos henkilö ei kerta kaikkiaan siedä kritiikkiä.

Nyt lähdesuojaa on käytetty oman poliittisen edun edistämiseksi. Tavatonta se ei ole, mutta silti se on niin väärin. Ihan Pirkanmaalta löytyy paikallislehdistä tapauksia, joissa poliitikkojen luottamuksellisia sähköposteja on vuodettu medialle. Suuri yleisö uskoo kaiken sen, mitä lehdessä lukee. Kannattaa harkita myös lähdekritiikkiä ja miettiä itse taustoja.

Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.