Back to Top

Suomen matkailusta

Mediapersoonilla näyttää olevan helppoa. He elättävät itsensä lähinnä puhumalla. Tässä sarjassa painivat esimerkiksi Jussi Lähde ja Tuomas Enbuske. Käytettyä autoa en heiltä ostaisi, mutta puhuminen vaatii taustalle ajattelua, joten parhaisiin ideoihin kannattaa tarttua.

Lähde on itse muuttanut Hausjärvelle. Sieltä on lyhyt matka lentokentälle ja muuten ympäröivät maalaismaisemat ovat terapeuttiset. Hänen viestinsä yksinkertaistettuna on, että Suomesta puuttuu palvelualttiutta ja matkailun lisäämiseen tähtääviä panostuksia. Esimerkiksi Häme on niin lähellä pääkaupunkiseutua, että ruuhkaisimman Suomen ihmiset mielellään rentoutuisivat luonnon helmassa. Nimittäin jos niitä palveluja olisi.

Matkailu vilahti otsikoissa myös silloin, kun Talvivaaran kaivoksen tilalle mietittiin uusia työpaikkoja. Aasiassa ihmisiä riittää ja vastineeksi puhdasta luontoa on yhä vähemmän. Suomi on inhimillisen lentomatkan päässä. On hyvä kysymys, miten suomalaiset saadaan liikkeelle liiketoiminnassa. Ehkä tarvitaan jälleen ulkomaiselta kalskahtavia sukunimiä kuten Mannerheim, Oesch, Fazer ja Stockmann.

Jos mainostamisen määrää katsoo, niin suomalaisille ovat luontoa tärkeämpiä perinteiset huvipuistot sekä erilaiset teema- ja puuhapuistot. Mutta ei tässä vielä kaikki. Suomalainen sen kuin etääntyy erätaustastaan ja suunnistaa kaupungissa sisähuvipuistoon. Kehitä sitten tällaisessa ilmapiirissä luontomatkailua.

Muutoksen siemen on onneksi jo kylvetty. Suomalaiset ikääntyvät ja aktiivinen väestö on maailman turistirysät jo nähnyt. Jo nyt on matkailutarinoita siitä, miten kesällä Suomi ja ihan julkisuudesta tuntemattomat paikkakunnat ja matkareitit kiinnostavat. Jussi Lähteen peräänkuuluttaman palvelualttiuden kanssa tosin on parantamisen varaa. Kauppaa on illalla huono tehdä, jos liike on suljettu suhteettoman aikaisin. Myös tässä suhteessa aikanaan routa tulee tuomaan porsaan kotiin.

Jussi Lähde esitti ideansa Kuntaliiton ja Hämeen liiton järjestämillä vetovoima- ja kuntapäivillä. Pirulliseen tapaansa herra Lähde oli niin oikeassa kritisoidessaan yritysten puuttumista tilaisuudesta. Hänen oma taustansa saattaa olla suurelle yleisölle vähän tuntematon. Lyhykäisyydessään Jussi ponnisti opiskelijastatuksesta Ahtisaaren presidentinvaalikampanjan myötä presidentin kanslian tiedottajaksi. Myös sen jälkeen koulukiusattu ihminen on saanut paljon aikaan. Melkein voi puhua Midaksen kosketuksesta, koska epäonnistumisia ei liiemmin ole tiedossa.
Hevosurheilulehden päätoimittaja Jussi Lähteeltä en edelleenkään sitä käytettyä autoa ostaisi, mutta seminaareihin hän varmasti saa aikaan räväkkää keskustelua. Suomalainen muutosvastarinta tosin on kova vastustaja.

Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.