Back to Top

Yhdysvaltain korkotaso

Yhdysvalloissa on keskuspankki noin kolmessa kuukaudessa nostanut ohjauskorkoaan jo peräti kahteen kertaan. Voi sanoa, että juna on lähtenyt liikkeelle. Korkojen suunta on sitten selvästi ylöspäin. Kohta mietitään tämän vaikutuksia niin Euroopassa kuin kotoisessa Suomessa. Sitä ennen muistellaan historiaa päivän tilanteen kautta.

Suomalaisten luottamus talouteen on parantunut ennätyslukemiin. Se voi olla realistista tai sitten ei. Suomen Hypoteekkiyhdistyksen pääekonomisti Juhana Brotherus muistelee edellistä kertaa, kun kuluttajien luottamus oli korkealla. Vuosi oli silloin 2010. Jopa virallinen pessimisti eli valtiovarainministeriö ennusti valoisaa kasvua.

Ennen kuin juhlat pääsivät edes alkuun, niin Euroopan keskuspankki nosti korkoaan kahteen kertaan. Asiantuntijat olivat kriittisiä tälle politiikalle. Euroalueen hutera talouskasvu lannistettiin niillä toimenpiteillä. Miltä tulevaisuus nyt näyttää?

Pidemmällä aikavälillä vanha manner on taloudellisesti kytköksissä rapakon taakse. Korot tulevat myös meillä nousemaan. Jo pidempään olen aikonut tehdä puolivirallisen ennustuksen. Korkotasomme tulee nousemaan yllättävänä ajankohtana. Lisäksi korot nousevat enemmän kuin tänä päivänä osataan edes ajatella.

Tuo Brotheruksen muistelu vetää kyllä vakavaksi. Todennäköisesti historia tulee toistamaan itseään. Kun kerran USA:n keskuspankki jo nostaa korkoja, niin kyllä EKP tulee perässä. Ongelmaksi tulee taas se liiallinen varovaisuus, joka todennäköisesti hidastaa kasvua.

Sitten ollaan sujuvasti ikävässä pattitilanteessa. Korko on korkealla, mutta talous ei kuitenkaan kasva. Kotitaloudet lienevät kohtuullisen varautuneita korkojen nousuun. Vaikutus tulee tietysti asuntolainojen kautta. On olemassa vain yksi kukkaro. Kohonneet korkokustannukset ovat poissa muusta kulutuksesta. Tämä osaltaan varmistaa sen, ettei talous mitenkään voi lähteä nousuun.

Kotitalouksia hankalampi aihepiiri on kuntakenttämme. En ole ollenkaan niin vakuuttunut, että korkojen nousuun on varauduttu. Joka tapauksessa toistuu sama tilanne kuin kotitalouksilla nimittäin se, että on vähemmän rahaa käytettävissä. Yksilöiden kulutuksesta leikkaaminen on varsin yksinkertaista. Käydään vähemmän ravintolassa syömässä, ostetaan vähemmän vaatteita tai matkat jätetään tekemättä.

Kuntien kulutus on toisenlaista. Lapsia ja vanhuksia pitää hoitaa joka päivä. Sairaudet ovat yllättäviä tai kroonisia ja niiden kustannuksista on vaikea päästä eroon. Seuraa siis ikäviä leikkauksia.

Yksinkertaisin resepti kunnissa on varautua etukäteen. Velka on veli otettaessa ja veljenpoika maksettaessa. Tämä kannattaa pitää mielessä. Mahdollinen jakovara pitää käyttää velanlyhennyksiin.

Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.