Back to Top

Liikaa tukea

Homo economicus. Onko ihminen taloudellisesti järkevä olento, joka maksimoi omaa hyötyään? Oikea vastaus vaihtelee henkilöstä ja tilanteesta toiseen. Euron kolikkoa kun kumartaa maasta, niin siinä saattaa satasen housut revetä. Se ei ole järkevää, mutta ihmiselle niin tyypillistä. Sama koskee monia erilaisia tukiaisia. Siinä taas mennään järjestelmän puolelle. Yksilöä ei sovi syyttää optimoinnista vallitsevien sääntöjen puitteissa.

Lopputulema erilaisista taloudellisista tuista vaan on vähemmän mairitteleva. Liikevaihto saattaa kasvaa, mutta lopullinen nettotulos ei muutu paremmaksi. Kauppalehdessä oli ansiokas havainnekuva rakentajien ja asukkaiden nauttimista keskeisistä tukimuodoista. Erilaisia tukia löytyy tusinan verran. Koko artikkelia ei kannata toistaa, vaan teen omia johtopäätöksiä.

Vertaan itse kahta eri tukimuotoa ja niiden käsittelyä Suomen poliittisessa järjestelmässä. Yleishyödyllisen toimijan omistajan saama verovapaa osinko lienee käytännössä koskematon etu. Huomio kannattaa kiinnittää asuntolainojen korkovähennysoikeuteen. Yhtä kipeä se leikkaus on yksilölle kuin yleishyödylliselle toimijalle.

Veronmaksajilla on toki omansa, käytännössä hampaaton edunvalvontansa. Ei ole ollut sellaista poliittista joukkovoimaa tai maksettua lobbaria, joka olisi estänyt heikennykset asuntovelallisille. Vastaavasti yleishyödyllisten toimijoiden asema se vaan on ja pysyy. Se on sitä vaikutusvaltaa.

Kunnallisessa elämässä voidaan omalta osaltaan puuttua asumisen tukiviidakkoon. Kauniista ajatuksesta huolimatta tontteja ei kannata luovuttaa julkisesti tuettuun tuotantoon alle markkinahinnan. Asunnot joka tapauksessa vuokrataan eteenpäin markkinahinnalla tai jopa vähän kalliimmalla. Annettu tuki valuu ties minne. Kansaneläkelaitos maksaa asumistukia jo tähtitieteellisiä summia.

Kokoomusnuoret ovat herättäneet keskustelua vanhoja rakenteita ylläpitävistä tuista. Toki kaikesta saa keskustella. Eniten arvostusta saa, jos osaa yksilöidä kritiikkinsä kohteen. Maataloudessa toimijat optimoivat vallitsevan järjestelmän puitteissa. Hyvä keskustelu voi muuttaa pelisääntöjä ja kohdentaa tukia eri tavoin.

Yritystukien tikun nokkaan voi nostaa suurimman tukien saajan. Lukema on kuulemma 57 miljoonaa euroa. Työntekijöitä ja jakokelpoisia voittoja ei ole ollenkaan. Tämä ei ole vitsi, vaan tuulesta temmattu juttu. Eli kyse on tuulivoimayrityksestä. Yksi pääomistajista on S-ryhmä. Yhteiskunnan täytyy pitää vanhoista sopimuksista kiinni. Toivottavasti muutaman vuoden kuluessa on olemassa tutkivaa journalismia, joka selvittelee asioita pohjamutia myöden.

Aidosti globaali liiketoiminta selviytyy markkinoilla joka päivä. Se ei kaipaa tukea ollenkaan.

Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.