Back to Top

St1 Anttonen

Suomen mittakaavassa Mika Anttosen toiminta ja menestys on oikeastaan aika käsittämätön. Kiusoitellaan nyt raavasta miestä sen verran, että tuhkimotarina on aika kevyttä hänen rinnallaan. Kuvainnollisesti Anttonen on Midas ja kaikki hänen koskettamansa on muuttunut kullaksi.

Diplomi-insinööri Anttosen ura alkoi valtiollisessa Nesteessä. Suomessa tuotetaan vähemmän raakaöljyä. Siksi se pitää ennen jalostusta ostaa. Ja jos kaikkea ostettua ei tarvitse itse, niin tavaraa voi myös myydä. Spekulatiivisella kaupankäynnillä on hienosti sanottuna nimi trading-osasto. Sen johtaminen on komea saavutus alle 30-vuotiaalle nuorelle miehelle. Perinteinen väylä jopa vuorineuvokseksi oli auki. Anttonen valitsi aikanaan silti yrittäjän uran.

Liiketoiminta alkoi pienimuotoisemmin polttoaineen myyntinä suomalaisille asemille. Sitten mukaan tuli St1 ja omien asemien osto. Seuraavaksi lisää huoltamoita. Kun lähes tyhjästä lähtee liikkeelle, niin miljardiomaisuus on enemmän kuin kiitettävä lopputulos. Jo varhaisissa lehtihaastatteluissa yrityksessä painotettiin ei niinkään palkkaa vaan työn sisältöä. Hedelmää on tullut.

Kyseessä on erikoinen iso yritys, joka ei ole pörssissä. Siitä seuraa tiettyjä vapausasteita. Yrityksen ei ole pakko miellyttää markkinavoimia. Saa tehdä enemmän asioita oman mielenkiinnon mukaan. Maapallomme eduksi Anttosta kiinnostaa ilmastonmuutos.

Onneksi poliitikkomme edes jossain määrin kuuntelevat sitä, mitä menestyjä Anttosella on sanottavanaan. On ihan matematiikkaa, että paljonko polttonesteistä pääsee hiilidioksidia ilmaan. Kasvien hiilensidontakyky nyt sattuu olemaan luokkaa 15 kertaa suurempi luku. Sopii miettiä eri toimenpiteiden tehokkuutta. Teoriassa merivedestä voi aurinkosähköllä tehdä makeaa vettä. Sen jälkeen vedellä voisi kastella metsitettyä Saharaa. Hiiltä poistuu sitten merkittävän kustannustehokkasti pois ilmakehästämme.

Anttonen toimii myös Espoossa. Hänen yrityksensä poraa seitsemän kilometrin reikää maaperään. Tieteellisissä visioissa saamme ehkä edullista kaukolämpöä suuriin kaupunkeihin. Television kautta tunnemme katastrofielokuvat. Tiedä sitten näemmekö vielä pääkaupunkiseudulla ennen näkemättömän todellisen tuhon. Aika näyttää ja Anttosen rahoilla voidaan tehdä kaikkea kiinnostavaa ihmiskunnan hyväksi.

Suomalaisten suhtautuminen menestyjiin ei ole helppoa. Muutama vuosi sitten Anttonen oli ehdolle yhden urheiluliiton johtoon. Eipä oltu hänen näkemyksistään kiinnostuneita. Kuunnellaan jatkossa.

Valtaosa maapallon ihmisistä elää viidellä dollarilla päivää kohden. Tämän suuruisilla rahamäärillä pitää saada aikaan todelliset muutokset ilmastotalkoissa. Sähköauto ei ole se hevonen, jota Anttonen veikkaa.

Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.