Back to Top

Pääministerin puheet

Eräs poliittinen oppihenkilöni on sanonut valehtelun kuuluvan ministerien työnkuvaan. Surullista mutta samaan aikaan se on sangen totta. Parhaat tapaukset jäävät elämään pitkäksi aikaa. Valtiovarainministeri Viinanen löi vetoa ettei tule devalvaatiota. Itse sanon sitä hienoksi kiertoilmaisuksi. Se nyt vaan on vaikeata, kun jotain ei voi sanoa. Tänä päivänä pörssi reagoi vielä herkemmin kaikkiin tiedonmurusiin.

Lyhytaikainen pääministeri Jäätteenmäki puhui niin totta kuin osasi. Paperit tulivat hänelle omien sanojensa mukaan yllätyksenä ja pyytämättä. Enemmän tai vähemmän nurinkurisesti uskon hänen puhuneet totta. Poliittisesti on turmiollista puhua liian totta. Mitä omaehtoisesti meni televisiossa kehuskelemaan tietolähteillään. Todellinen sylttytehdas ei välttämättä paljastu koskaan.

Työministeri on sanonut kyselytuntia stressaavaksi tilanteeksi. Siinä on kuvainnollisesti tikunnokassa ja kaikki sanomiset taltioidaan. Nyt Suomessa elämöidään sillä, että mitä Juha Sipilä on sanonut ja tarkoittanut. Yksityiskohtia ei jaksa seurata.

Tulee mieleen havainnekuva, jolla ympäristönsuojelua on opetettu. Eri ihmiset koskettelevat laput silmillään isoa norsua. Kukaan ei hahmota kokonaisuutta ja jokaisella on siten oma käsityksensä asiasta. Yleisellä tasolla sanon, että perussuomalaisten hajoamisessa ei edes ole olemassa isoa konkreettista norsua. Sen sijaan on paljon tahoja, joilla on joku käsitys asiasta. Mikään yksittäinen kommentti ei täysin kuvasta koko kokonaisuutta. Puhetta voidaan jatkaa ikuisesti. Median täytyy myydä.

Jo roomalaisilla oli osuva sanonta, jonka mukaan totuudenpuhuja hirtetään. Valehtelu taitaa kuulua ihmisen evoluutioon. Jos luolamies söi kaverinsa nakkimakkaran, niin oli parempi vierittää syy naapurin niskoille. Muuten joutui väkivallan uhriksi ja se suku sitten sammui.

Lapset valehtelevat. Teinit valehtelevat. Aikuiset ja heidän valitsemansa poliitikot valehtelevat. Ei ole mikään ideaalinen tilanne. Eduskunta on määritelmällisesti kokonainen kansa pienoiskoossa. Näköpiirissä ei kuitenkaan ole valahteluun mitään muutosta. Tai jos tarkemmin ajattelee, niin toivottavasti sosiaalinen media tuo asioihin muutosta. Vanhan sanonnan mukana valheella on lyhyet jäljet. Digitalisaatio lyhentää perinteiset askeleet todella lyhyiksi ja hyvä niin.

Sipilä on ihan liian paljon ollut keskiössä. Monet yritykset saavat yritystukia ja harvat hallitukset ovat niitä poistaneet. Keskustan sähköpostivirhe vain heitti lisää löylyä kiukaalle. Puolueen valtakunnallinen kannatus heikkenee ja heijastuu väistämättä seuraaviin eduskuntavaaleihin. Uusi jätevesiasetus on syntynyt. Laskua seuraa taas joskus nousu. Se on politiikkaa.

Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.