Back to Top

Melkoinen uutispäivä

Pienessä Suomessa ei ollut uutisköyhyyttä, kun samana päivänä Microsoft ilmoitti luopuvansa matkapuhelimista ja valtioneuvostomme valmistautui Talvivaaran kaivoksen sulkemiseen. Yksilöiden kannalta se on äärimmäisen dramaattista. Kansantalouden tasolla asioita pitää pystyä tarkastelemaan kylmän viileästi ja tarkkailla dynamiikan pullonkauloja.

1990-luvun pankkikriisin yhteydessä televisiossa nähtiin itkeviä ihmisiä. Yhden ihmisen näkökenttä on aina suppea. Koko talouden tasolla tilalle syntyy yleensä uutta. Tällä kohtaa täytyy tosin olla vähän varovainen. Suomen menestys on viime vuosina ollut poikkeuksellisen hidasta. Yhtenä esimerkkinä arjen ongelmista on yrittäjyyden ja työttömyysturvan yhdistäminen. Siihen aihepiiriin menee tänä päivänä tuhottomasti aikaa eri tahoilta. Ja asia ei ole edes korjaantumassa!

Päätöksien tekijöillä ei ole helppoa. Nokian myydessä matkapuhelintoimintonsa keskustelupalstat olivat täynnä hyviä neuvoja siitä, miksi ratkaisu oli huono. Suuressa kuvassa kannattaa muistaa Nokian saama hyvä kauppahinta ja Microsoftin tekemät tappiot. Sittemmin Nokia on laajentunut verkkoliiketoiminnassaan. Puskista huutelijoiden kannattaa ostaa Salossa valmistettu tietoturvallinen puhelin.

Talvivaara on ollut niin kiinnostava, että siitä on tehty dokumentteja ja elokuva. Projektin alkuvaiheissa Pekka Perä tiesi hyvin, että hyvä tarina myy. Se on nykyään markkinoinnin lähtökohta. Yrittäjän ei kannata myydä henkihieverissä varsinaista tuotettaan, vaan ympärillä täytyy lisäksi olla tarina.

Talvivaaran tarinassa on ollut monia vaiheita, joten niitä ei kannata kaikkia kerrata. Loppukaan ei vielä ole tiedossa. Alkuvaiheessa ihmeteltiin sitä, että miksi Lehtomäen perhe on sijoittanut niin paljon. Jossain kohtaa lisää piensijoittajia tuli kelkkaan mukaan, kun valtion mukaantulo nähtiin pomminvarmaksi tekijäksi.

Suomalaiset rakastavat lottoa. Mutta ottakaahan reilusti eri kahvipöydissä puheeksi, millaisia summia olette tähän mennessä hävinneet Talvivaaraan sijoittamisella? Yksilön ei kannata hävetä, sillä kohtalotovereita löytyy paljon.

Pankkisektorilla on pitkään ollut huono maine. Kaikkia tuottoja pidetään yksityisinä. Riskien realisoituessa tappiot ovat sen sijaan julkisia. Kaivostoiminta on periaatteiltaan valitettavasti sangen samanlaista. Yksilön ja yrittämisen vapaus kaipaa rinnalleen entistä enemmän sitä vastuuta.

Ylöjärvellä veronmaksajat ovat maksaneet sievoisia summia Nikron tontin puhdistamisesta. Kaupungin tilinpäätös vuodelta 2014 kertoo liitetiedoissa, että millaisia vastuita Haverin kaivoksen jätealueeseen mahdollisesti liittyy. Miljoonaluokkaan mennään heittämällä.

 

Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.